Senioren & Hersenwerk
Ze zullen misschien wat langer nadenken, wellicht wat stram zijn in het lijf en niet overal makkelijk bij kunnen komen. Ook zal er wat luidruchtiger gesnuffeld kunnen worden en zullen ze daarna nog luidruchtiger slapen... maar dat is het allemaal meer dan waard. Want seniorenhonden en Hersenwerk is echt een aanrader!
Hersenwerk:
* stimuleert de zintuigen
* ontspant het lichaam
* daagt uit tot beweging
* daagt uit tot nadenken
* kan op een verhoging of uit de hand worden aangeboden bij een stram lijf
* is maatwerk dus volledig af te stemmen op de voorkeuren van de senior, qua materiaal en techniek
Hersenwerk kun je blijven aanbieden tot op zeer hoge leeftijd. En reken maar dat jij jouw hond er een plezier mee doet!
Maar ook voor:
-
de slechtziende- of blinde hond
blind of slechtziend zijn, zijn vaak extra goed met hun neus. De neus is voor elke hond zeer belangrijk, maar als het zicht slecht is, wordt de taak van de neus alleen maar groter!
Daarom zijn snuffelspellen en hersenspellen prima te doen met een slechtziende of blinde hond.
Het is belangrijk om als begeleider structuur te bieden bij het doen van een spel met een slechtziende of blinde hond.
Probeer een snuffelsessie iedere keer steeds zoveel mogelijk hetzelfde te laten verlopen. Dus een goede begin cue bijvoorbeeld: “we gaan beginnen”, in dezelfde ruimte en of (veilige plaats die leeggeruimd is) plaats, op dezelfde antislipmat en dezelfde opbouw van een willekeurig welk spel.
Start met een eenvoudig spel zoals een hapsnapje/ fastfood en met voertjes die heel goed en lekker ruiken. Daarna kan stap voor stap een spel/puzzel worden aangeboden die meer concentratie nodig heeft vanuit de hond.
Communiceer zelf duidelijk en als het mogelijk is steeds met dezelfde termen, zodat de hond in een soort ritme komt van het doen van puzzels.
-
Laat de hond dichtbij je wachten tijdens het vullen van het spel
-
Nodig de hond uit met een cue om te gaan snuffelen
-
Tik op de puzzel om de hond te laten weten waar de puzzel staat of leid de hond met de hand naar de plaats van de puzzel
-
Help hem alleen indien dit echt nodig is, laat de hond zoveel mogelijk zelf de puzzel en zijn eigen mogelijkheden ontdekken
Tijdens het snuffelen van de hond kunnen wegschuiven en of rollende onderdelen direct worden weggenomen, zodat de hond zich daaraan niet zou kunnen bezeren
Er is ook een mogelijkheid om een spel te begrenzen. Bijvoorbeeld met een fietsband of een zachte knuffelslang. De hogere randen zorgen dan voor dat het spel en het voer niet weg kunnen rollen.
Is de hond klaar met het spel. Gebruik dan een vast woord en ritueel om een spel te beëindigen. Door bijvoorbeeld “klaar” te zeggen en een voertje voor de hond op de grond te plaatsen. En ruim dan zelf de puzzel op.
-
de revaliderende hond (in overleg met de dierenarts)
-
honden met een kap om (in overleg met de dierenarts)
zijn er voldoende spellen om te doen.
Wil jij hersenwerken met je seniorhond? Overleg even met mij, welke puzzels hiervoor geschikt zijn